Friday, February 11, 2011

Peretele nordic al vf. Lespezi/Caltun - Fagaras

Ideea parcurgerii unui traseu in peretele nordic al varfului Lespezi (2517m) din Fagaras, sau peretele Caltunului cum ii mai spun unii, ne-a incoltit mintile de mai multa vreme.
Acum 2 ani ne planificaseram sa mergem in 2 echipe: Catalin cu Vali si eu cu Lush dar ne vazuseram nevoiti a renunta in ultimul moment din cauza ca Vali devenise tatic pentru a 2-a oara. Vali oricum mai urcase peretele impreuna cu Mishu cu mai multi ani in urma.
Catalin a insistat si anul urmator, chiar de mai multe ori, dar fara prea mult succes din cauza vremii.
Anul acesta, de ziua mea, m-a sunat Vali sa-mi ureze una alta si printre altele m-a invitat sa mergem cu el si Catalin in Fagaras si bineinteles ca am acceptat.
Dupa doua zile Catalin are ghinionul sa isi accidenteze un genunchi la schi.
Initial am vrut sa renuntam si noi la tura dar ulterior, fiind puternic motivati de vremea foarte buna de acolo am plecat. Impreuna cu Vali si Cristina lui am plecat de cu seara cu gandul sa ajungem cat mai de dimineata la Piscul Negru unde urma sa parcam masina si de unde incepe poteca marcata cu triunghi albastru spre lacul si refugiul Caltun. Vremea era excelenta. Senin, soare si aproximativ -10 grade.


Dupa o noapte nedormita am urcat destul de lent, pe o poteca cu urme deja batute.



Initial zapada era mica dar la golul alpin intalneam deseori portiuni cu zapada adanca asa ca ne-am oprit si ne-am montat rachetele de zapada. In locurile cu zapada inghetata acestea au tinut cu bine si locul coltarilor.


Am ajuns dupa aproximativ 4-5 ore la refugiu a carui usa am gasit-o blocata de troiene de zapada. Vali mi-a multumit pentru ca am insistat sa care si lopata de zapada.


In refugiu era frig dar curat si dupa ce ne-am instalat si despachetat rucsacii, am inceput sa topim zapada la primus ca sa facem supe si ceaiuri. Am mancat bine si ne-am hidratat cat am putut de mult.
Ulterior am iesit sa admiram peretele acoperit cu gheata si zapada si sa ne alegem o ruta pentru a doua zi. Ne-am gandit ca in partea stanga a peretelui traseul ar fi mai lung.
Seara a venit repede si ne-am bagat in sacii de dormit ca sa ne refacem. A doua zi ne-am trezit la 6 si am inceput sa mancam si sa ne echipam. Atat apusul cat si rasaritul au fost extraodinare.



Vali a insistat si pana la urma m-a convins sa mergem fara rucsaci, cu tot echipamentul pe noi. Dar in felul asta am reusit sa uit in rucsac o pereche de manusi subtiri de schimb.
Am hotarat sa luam cu noi urmatoarele: 4 pitoane de stanca, 1 ice-hook, 4 suruburi de gheata, 3 frienduri si 5 nuci. Am mai completat cu 3 bucle expres, aproximativ 10 annouri de diverse lungimi si 8 carabiniere usoare plus cateva carabiniere cu filet.
Am pornit pe lumina si pe o vreme impecabila si am traversat o panta destul de abrupta cu zapada inghetata spre baza traseului. Vali a alunecat cativa metri si mi-a cam dat emotii dar a scapat fara probleme si s-a lovit doar usor la un genunchi. La baza am batut un prim piton in stanca pentru a incropi o regrupare deoarece nu aveam nici o platforma buna iar sub noi panta coboara cateva sute de metri.


Am pornit eu cap pe prima lungime urmand in principal portiuni cu gheata destul de subtire pe alocuri, alternand cu zapada intarita. Am avut ceva emotii pentru ca in ambele cazuri nu prea poti monta asigurari.




Am urcat o perioada direct in sus apoi la un moment dat am traversat spre stanga pana sub un prag de stanca unde am mai batut un piton si am regrupat.
A sosit apoi si Vali cam infrigurat si s-a dus mai departe cap pe urmatoarele doua lungimi ca sa se incalzeasca.



Traseul alterneaza in continuare pe succesiuni de cascade de gheata si portiuni usor mai cazute cu zapada sau deseori stanca acoperita cu pojghita de gheata.





Lungimea a patra mi-a revenit iar mie si am avut parte de cateva cascade aproape verticale iar spre finalul lungimii o panta cu zapada pana sub o stanca unde din nou pitonul a salvat regruparea.




A urmat o a cincea lungime mai sinuoasa si pe care Vali a prelungit-o cu a sasea pana la iesirea in creasta, fortand mersul concomitent vreo 20-25m.




In total ne-a luat aproape 5 ore fara sa ne grabim. Pitoanele de stanca au fost cele mai sigure apoi uneori suruburile de gheata si destul de rar friendurile sau nucile.
Media asigurarilor puse a fost de 3-4 pe lungime dar nici posibilitatile nu au fost prea multe. Am mai asigurat amandoi si dupa cate o coloana de gheata. Traseul nu a fost foarte dificil din punct de vedere tehnic dar de angajament. O alta problema a fost gasirea rutei adecvate astfel incat sa nu pierdem nici timp prea mult si nici sa nu riscam foarte mult avand in vedere posibilitatile de asigurare.


Dupa iesirea in creasta ne-a intampinat un soare puternic si deja incepea supraincalzirea.


Am ocolit prin sud un perete mare stancos si apoi am inceput sa urcam pante abrupte cu zapada uneori intarita alterori moale.


Drumul spre varful propriu-zis a fost destul de lung si parca mai obositor decat traseul in sine. Din varf ne-am facut pozele de rigoare si ne-am gandit la retragere.


Am coborat pana in saua dintre cele doua varfuri gemene Lespezi si Caltun. Vali nu-si mai amintea pe unde coborase cu ani in urma si noroc ca am observat o cordelina intr-un piton undeva in stanca.


Am inceput coborarea in primul rapel din acel piton si ulterior am mai batut inca 3 pitoane pentru tot atatea rapeluri, caci zapada era destul de mare si nu oferea siguranta si stabilitate. In portiunea finala a hornului ne-am vazut nevoiti sa descataram un mic prag de gheata mai abrupta si apoi panta incepuse sa scada si zapada mare nu ne-a mai pus probleme.


Am ajuns destul de obositi la refugiu si am baut multe cani cu ceai facut de Cristina care ne astepta nerabdatoare. Am mai aruncat o privire asupra traseului pe care tocmai il parcursesem.


Seara am mai primit un musafir nou in refugiu. Bogdan, student in Iasi, care incepuse creasta in doi si a continuat-o singur de la Suru, cu destule peripetii, intentionand sa ajunga la Balea. Noi l-am convins sa nu mai riste si sa coboare cu noi ziua urmatoare.
Seara am mancat bine si am mai povestit fiecare, ascultand printre cuvinte vajaiturile vantului puternic pornit intre timp.
Am adormit repede si ne-am trezit destul de devreme. Planuisem sa facem o tura pana pe varful Negoiu dar ulterior eu si Cristina am renuntat in portita Caltunului din cauza zapezii mari, dar de unde il l-am urmarit pe Vali care continuase pana pe la jumatate urcarea spre Strunga Dracului si apoi se intoarse.
La refugiu ne-am facut rucsacii si am pornit coborarea spre Piscu Negru. Am ajuns in vreo 2 ore si acolo ne-am echipat de drum dar inainte de plecare am intrat sa mancam cate o ciorba la cabana unde ne-am parcat masina.
Pe la ora 16 am pornit spre casa si dupa 11 ore ajungem in Iasi obositi dar impliniti. Pentru mine a fost un vis implinit. Sunt sigur ca visul acesta i se va implini si lui Catalin cat de curand.

14 comments:

satov said...

Bravo Vlad. Peretele asta ni-l dorim multi de mult, bravo ca perseverenta ti-a permis sal faci.

Vladimir I.Condratov said...

La mine a fost mai mult noroc. Perseverenta a fost la Catalin si Vali. Dar la Catalin a fost si un pic de ghinion.
Asta-i viata ce sa-i faci!

catalin cretu said...

Fain, ma bucur mult pentru voi! Bineinteles, sint si invidios, dar e o invidie pozitiva, nimic urit... Nu-i nimic, in perioada asta am invatat si eu ceva nou: mersul in cirje. Si sa stii ca-s chiar bun la asta acum, pot concura cu oricine...

Vladimir I.Condratov said...

Sper ca nu te bate gandul sa te inscrii la vreun maraton cu cirje...
:)

Octavian si Viorica said...

Felicitari! Frumoasa realizare.

Si un mesaj pentru Catalin:
Refacere cat mai grabnica :)

catalin cretu said...

Mersi mult, Octavian si mersi mult, Vio! O sa treaca... Ne mai vedem sigur pe la Costila, promit sa nu mai dau nici o piatra care sa lase urme!

catalin cretu said...

Desi, acum, de-abia astept sa mai dau jos bolovani din trasee...

Hiker said...

Vali, Vlad, felicitari!
tare ruta asta din stinga, e destul de stresanta daca gasesti si verglas!
@Catalin, mai sint 2 luni de iarna, e vreme si pt tine!
zona e prea frumoasa ca sa renuntam!
Sanatate si spor!

ciprian teodorescu said...

felicitari baieti si salutari de la Bucuresti! eu ma bucur ca un copil de realizarile voastre.
sanatate si lui Catalin Cretu,desi habar n-am ce i s-a intamplat.imi pare rau oricum,daca a patit ceva rau..

Vladimir I.Condratov said...

Multumim tuturor pentru aprecieri.
Catalin a cazut la schi si si-a accidentat un genunchi. Genunchii sunt vitali pentru el, ca si pentru noi toti dealtfel.
Dar vestea buna e ca se simte din ce in ce mai bine si speram sa-si revina cat de curand la normal.

Adi Valean said...

Buna treaba! Bravo :)

alpineis said...

frumos

radiowhisper.com said...

Buna Seara!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!

Florin-Ciprian Andrecuţ said...

Foarte faina treaba ati facut. Mi-a placut la maxim. Mare bafta ati avut cu vremea.
Faina tura, fain scris, mai invatam si noi cate ceva.
Respect.